Cum să treci online în plină criză

Timp de citire: 11 minute 

Când noi #stamacasa, întreaga economie stă pe loc.

Într-o analiză efectuată asupra IMM-urilor din România la începutul crizei generate de întreruperea activității în vederea răspândirii infecției cu COVID-19, 3 din 10 companii din România se aflau în zona de risc, adică în situația ca veniturile să le depășească cheltuielile, dupa spusele lui Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari.

Pe de altă parte, o analiză a unei companii de consulatanță menționa că, în cel de-al doilea val al crizei, peste 300.000 firme din România vor fi afectate.

Ce e de făcut în acest scenariu care pare cel puțin sumbru din punct de vedere economic pentru întreprinderi și antreprenori?

Chiar dacă activitatea în locații s-a suspendat pentru o perioadă pe care nu o poate stabili nimeni cu exactitate, afacerile mai au o rază de speranță: ONLINE-ul.

Întrebarea care se ridică acum este: pot toate firmele să treacă în online?

DA!

Chiar dacă nu ți-ai imaginat vreodată că poți vinde ceva în mediul digital, în perioade de criză, trebuie să fii inventiv și să vii cu soluții noi. Astfel se face că trebuie acum să îți actualizezi gama de servicii, în așa fel încât ele să poată fi accesate online.

În această categorie, există 2 mari tipuri de business-uri:

  • Cele care pot muta activitatea în online.

Vorbim de afaceri care pot face un magazin online, livrări la domiciliu, cursuri online etc, servicii care existau și înainte de perioada de criza sau care pot exista chiar și după ce aceasta se termină, care nu fac altceva decât să completeze oferta existentă.

  • Firme al căror obiect de lucru nu poate fi transpus în online.

Aceasta este marea provocare! În cazul acestora, cu activitatea suspendată, angajați care stau acasă etc., situația pare foarte gravă.

Pe perioada izolării, firmele acestea nu produc nimic, dar cheltuielile continuă să se adune.

Dacă ești unul dintre antreprenorii care dețin o astfel de firmă, trebuie să știi un lucru: un scenariu în care business-ul tău va putea crește nu este întocmai plauzibil acum, dar îl poți face, totuși, să supraviețuiască. Pentru că scopul tuturor afacerilor în această perioadă este să găsească acea cale prin care să răzbată vremurile de apăsare financiară apărută odată cu criza sanitară.

Pentru a face față acestei provocări, trebuie să ai în minte un singur lucru: situația actuală nu va ține la nesfârșit, iar lucrurile se vor întoarce la normal la un moment dat.  De ce e important să privești așa problema?

Pentru că, odată cu încetarea restricțiilor, fiecare dintre noi va reveni la vechile obieciuri. Asta înseamnă inclusiv OBICEIURI DE CONSUM.

Fie că vorbim de articole de strictă necesitate, fie de obiecte cumpărate din plăcere, hobby-uri sau doar activități care să ne facă să ne simțim mai bine pe moment, NE VOM ÎNTOARCE LA ELE!

Old habbits die hard, ar spune unii, dar este vorba atât despre alegeri pe care le facem din motive subiective, cât și de produse de care avem, cu adevărat, nevoie.

Dacă nu ești convins încă sau nu știi cum ai putea adapta acestă strategie la business-ul tău, uite mai jos câteva idei:

  • Vouchere valorice. Tuturor ne place să facem cadouri, dar și să primim. Însă uneori e chiar dificil să găsim acel cadou, așa că, dacă ai o firmă care produce obiecte ce se pot transforma ușor în cadouri pentru diferite ocazii, poți face o secțiune online prin care cei interesați să nu achiziționeze produse, ci tichete valorice pe care le pot folosi ulterior.

P.S.: În felul acesta, beneficiezi de contravaloarea voucherului, iar cel/cea care îl va primi, la rândul său, poate deveni un potențial client în procesul de alegere a cadoului. Cum? Dacă tichetul este valoric, iar el/ea caută printre produse pe ce să îl folosească, ai șanse să găsească chiar mai multe articole pe care să dorească să le achiziționeze, chiar dacă suma o depășește pe cea de pe tichet și, astfel, faci un upsale sau câștigi un client nou, dacă acesta revine ulterior pentru un produs care i-a atras atenția.

  • Servicii cu recurență. Dacă nu te-ai gândit până acum să le implementezi în afacerea ta, acum este momentul! Include în ofertă abonamente, astfel încât cei interesați să poată accesa site-ul și să achiziționeze de acolo abonamentele dorite. În felul acesta, îi fidelizezi și știi că serviciile tale au o continuitate.
  • Fă-i să se teamă! Dacă nu știi despre ce vorbim, atunci probabil că e mai simplu să îți spunem Fear Of Loss!

Cum? Să luăm un exemplu simplu, pe înțelesul tuturor: se încheie perioada de stat acasă, te întorci la birou și scaunul de acolo îți provoacă dureri mari de spate. Vei avea nevoie de masaj, poate chiar de 2-3 ori pe săptămână, dacă nu vrei să ai probleme de sănătate din cauza poziției incomode!

Dacă ai vedea că salonul de masaj la care mergi în mod regulat îți dă posibilitatea, DOAR în perioada aceasta de autoizolare, să achiziționezi pachete de câte 3 ședințe de masaj la prețul de 250 lei în loc de 300 lei dacă achiziționezi minim 3, nu ai cumpăra? Ba sigur că da, doar nu ai norocul ăsta în fiecare zi!

Și tocmai asta este fear of loss.

În felul acesta, creezi o situație de tip win-win. Consumatorul tău este fericit petru că știe că va beneficia de un serviciu de care oricum va avea nevoie după încetarea crizei, iar tu îți faci afacerea să supraviețuiască , chiar și în condiții vitrege din punct de vedere economic.

Mai mult, trebuie să ai în vedere un alt aspect foarte important: întreaga piață suferă modificări acum.

Multe afaceri se închid, dau faliment sau se văd nevoite să renunțe la angajați și colaboratori, acțiuni ce le vor pune în dificultate chiar și după terminarea crizei, în cazul în care nu își încetează definitiv activitatea acum.

Cu un astfel de background, cu o piață tot mai rarefiată din prisma celor care oferă anumite tipuri de servicii, este mult mai ușor să te faci remarcat.

În plus, lumea va observa faptul că ți-ai continuat activitatea, fapt ce va spori încrederea în imaginea brandului.

 

Așadar, ia frâiele în propriile mâini și nu lăsa criza să te descurajeze!

Caută soluția optimă pentru ca business-ul tău să se dezvolte online în această perioadă și cu siguranță va supraviețui!

 

Autor: Lorena Nichita, General Manager rEVOLUTION Media

TOP
Open chat
Ai intrebari?