Când business-ul nu merge ca pe roate

Timp de citire: 12 minute

Când în business socoteala din târg nu se pupă cu cea de acasă

Cel puțin o dată în viață ne-am visat antreprenori. Cei mai curajoși dintre noi au și făcut pași în direcția asta, însă puțini știu, de fapt, cu ce se mănâncă antreprenoriatul.

Dacă ar fi să facem un top 3 al celor mai comune și vaste motive pentru care un business eșuează, acesta ar arăta cam așa:

 • Lipsa educației antreprenoriale
 • Lipsa experienței antreprenoriale
 • Decizii de business proaste

Din fiecare dintre acestea, derivă o mulțime de submotive, cu impact mai mic sau mai mare.

Din experiență, adesea un business eșuează din cauză că prioritățile nu sunt cele corecte (de exemplu, investiția în locații, dar nu și în promovare), nu se cunoaște tipologia consumatorului, strategia de promovare nu include mediile potrivite sau nu e conformă cu realitatea, produsul se adresează unei piețe în care nu există o nevoie pentru el sau are un preț prea ridicat, se folosesc strategii vechi de marketing și lista poate continua.

În schimb, în privința deciziilor, este foarte simplu să aduci îmbunătățiri. Aici lucrurile pot să funcționeze foarte ușor conform principiului: ”mai bine să previi decât să tratezi”.

Pentru a lua deciziile potrivite pentru business-ul tău, însă, e nevoie de dedicare 200%. Trebuie să fii conectat la ce se întâmplă și să ai grijă de compania ta ca de un copil. Poate ți se pare amuzant, dar aceasta este cea mai bună atitudine: trebuie să ai grijă să nu sufere ”din exterior”, să crească și, mai ales, să se dezvolte armonios.

Pentru că nu avem însă o perspectivă de acest gen asupra business-urilor, foarte multe sunt destinate pierzaniei încă dinainte să se pună pe picioare. Ba mai mult, dacă păstrăm analogia cu copiii, pentru unele business-uri este ca și cum un părinte, atunci când vede că se împiedică cel mic, îi mai trage un șut în fund.

Așa se face că pornim la drum cu o idee, ne facem apoi speranțe, poate chiar și un plan pentru a o pune în practică, și ne trezim după o vreme că lucrurile scârțâie:

 • Nu ne trec clienți noi pragul, poate nici cei vechi nu se întorc toți.
 • Deși produsul nostru e calitativ, nu facem vânzările la care speram.
 • Competiția are un raport calitate-preț mult mai prost, însă are mai mulți clienți.
 • Strategiile de promovare nu aduc rezultatele dorite și nici măcar nu avem imaginea pe care ne-am dori-o, deși am investit mult în aceasta.
 • Să nu mai spunem că o pandemie sau o criză financiară sau chiar apariția unui brand din aceeași nișă ne poate destabiliza complet...

Care este următorul pas dacă vrei ca business-ul tău să supraviețuiască?

Dacă ai încercat și ai văzut că nu merge your way, e cazul să lași deoparte ce credeai că știi despre business, ce spune mama, tata, fratele, prietenul sau vreun tip random de pe net care te învață vreo metodă miraculoasă de a face business de succes peste noapte și să te orientezi către cei care știu, cu adevărat, să construiască și să mențină o afacere.

 • Nu căuta niciodată sfaturi de business de la oameni care nu au avut succes în perioada în care vrei TU să ai succes. Ce vreau să spun cu asta?

Lumea antreprenorială trebuie să țină pasul cu schimbările, iar rețetele din anii ’90, de exemplu, nu mai au finalitatea dorită acum. Așadar, dacă vrei să ai succes azi, trebuie să îți îndrepți atenția către cei care au succes... tot azi!

 • Trebuie să cunoști piața ca-n palmă. Aici e puțin mai complicat, pentru că așa-zisele studii de piață, metode de diagnostic etc. apar ca ciupercile după ploaie, dar foarte puține sunt, într-adevăr, relevante. Cea mai bună metodă este să testezi și să iei chiar tu feedback-ul din piață. Sau... să te înconjori de oameni care cunosc piața foarte bine și cum aceasta evoluează și nu doar local, ci la nivel global. Cu siguranță știi că domeniile sunt interconectate și trebuie să te raportezi, întotdeauna, și la ce se întâmplă în afara granițelor și să ai o privire de ansamblu asupra întregii economii. În acest fel, vei ști la ce să te aștepți și vei ajunge să înțelegi mai bine publicul-țintă.
 • Nu te mulțumi cu puțin. Deși poate fi tentant să zici că te poți lipsi de un serviciu, că e prea scump sau că nu știi dacă ai neaparăt nevoie, e necesar să investești pe mai multe planuri dacă vrei să ai succes.

Trebuie să ai în vedere:

 1. Elaborarea strategiei. De la setarea obiectivelor, la bugete și tacticile folosite, fiecare poate face diferența între a obține ceea ce îți dorești și eșec.
 2. Crearea de conținut. La fel cum prima impresie contează întotdeauna atunci când întâlnești pe cineva, este la fel și pentru brandul tău. Dacă nu ai merge la o primă întâlnire nearanjat, atunci nu neglija nicio zi felul în care compania ta se prezintă. De la ce spui, la ce transmiți vizual, indiferent unde decizi să fii prezent, fiecare detaliu contează pentru a ajunge la consumatorul tău și pentru a atrage noi clienți.
 3. Promovează-te des și promovează-te bine! Probabil ai auzit de multe ori că, dacă vrei rezultate, trebuie să fii constant și să muncești pentru ele. Când vine vorba de promovare, nimic mai adevărat! Dacă o faci doar când îți aduci aminte, cu bugete cât banii de țigari pe o lună sau ignorând aspecte importante, precum alegerea canalului de promovare, tipul de mesaj etc., mai bine renunță.
 4. Renunță la atitudinea de ”Eu le știu pe toate”. Oricât de mult ne-am dori, nu avem expertiză în toate domeniile, așa că e important să apelăm la specialiști. Mai mult, o privire obiectivă, din exterior, îți poate aduce noi perspective asupra unor lucruri de care poate nici nu erai conștient, fie că vorbim de unele pozitive sau mai puțin plăcute.
 • Setează obiective mărețe E foarte bine să țintești cât mai sus, dar întotdeauna trebuie să fii realist. Dacă ești nou pe piață, de exemplu, nu îți propune să vinzi într-o lună același volum ca un brand consacrat din același domeniu. Cu strategia corectă, investiție și un obiectiv bine setat, în acord cu piața și poziția brandului la momentul dat, poți ajunge exact acolo unde îți dorești, iar succesul va veni natural.
 • Alocă atenție deosebită feedback-ului pe care îl primești! Nu numai că te va ajuta să vezi care sunt punctele slabe și cum le poți îmbunătăți, dar, fiind aproape de clienții tăi, îi vei transforma în clienți fideli, vei construi o comunitate în jurul brandului și vei avea o perspectivă ”din interior” asupra celor interesați de produsul sau serviciul tău.

rEVOLUTIONează-ți business-ul!

Să fii antreprenor sună ușor, dar e al dracului de greu!

Noi, la rEVOLUTION Media, știm ce implică, dar mai știm și cât de important e să îți urmezi pasiunea, să faci ceea ce îți place. Tocmai de aceea, știm ce are nevoie fiecare business owner pentru a avea succes, pentru că încercările și experiența își spun cuvântul când vine vorba de activitatea noastră.

 

Nu vindem rețete magice de boost al business-urilor, ci mai degrabă facem totul cu transparență și pasiune și cu grijă pentru fiecare companie cu care colaborăm.

 • Știm de la A la Z ce pași trebuie să urmeze un brand pentru a-și atinge obiectivele.
 • Avem experiență internațională și în domenii nenumărate, astfel încât cunoaștem fiecare piață, locală sau nu, indiferent de sectorul în care activezi.
 • Îți suntem alături de la creionarea strategiei (chiar și a brandului, daca ești la început de drum sau, de ce nu?, doar la stadiul de idee), la crearea conținutului (ca să ne asigurăm că totul e simplu și high quality, avem 100% in-house production), realizarea și administrarea campaniilor (cifrele vorbesc pentru noi) și consultanță: unde nu mai știi tu ce să faci, avem un expert care să te îndrume!
 • Ne implicăm total și îți suntem alături oricând cu o idee, o propunere sau… o strategie! Chiar și atunci când nu ne ceri. Și o facem total transparent.

Dacă ai înțeles că trebuie să fii all in, hai să vedem ce putem face pentru tine!

 

Autor: Lorena Nichita, General Manager rEVOLUTION Media

TOP
Open chat
Ai intrebari?