Ecosistemul online – esențial pentru business-ul tău?

Timp de citire: 13 minute

Să începem cu… the basics

Ecosistemul online reprezintă un mod de a fi prezent într-o manieră cât mai mare, cu o audiență cât mai largă și cu un buget cât mai fezabil pentru a selecta, identifica și a găsi clienții ideali pentru serviciul/produsul/business-ul tău.

Sună pompos, știm. Ideea e că ecosistemul online este tot ce leagă business-ul tău de audiență. În acest context, este important să oferi publicului tău conținut personalizat, să te faci remarcat din această mulțime de business-uri și organizații trase, parcă, la indigo, care își tratează clienții de parcă n-ar conta. Sună complicat, dar dacă ai echipa potrivită, nimic nu este imposibil Pentru că publicul nu mai are răbdare, se plictisește repede. Dacă înainte de mutarea în online aveai nevoie de un efort extraordinar de mare (resurse de toate felurile: timp, bani, energie etc.) pentru a ajunge la un public de 10.000 de persoane, acum poți face asta mult mai repede.

Și cum poți face asta? Prin mediul online.

Prin „mediu online” înțelegem foarte multe metode prin care îți poți face simțită prezența. Ce trebuie să reții este că nimic nu este o joacă când vine vorba de social media. Fiecare cuvânt, propoziție, sintagmă expusă greșit poate duce la social media death în câteva minute. În plus, nu poți trata expunerea ta online ca pe ceva la întâmplare. Fiecare postare, articol, share trebuie gândit bine și pus în aplicare în urma unei strategii solide, care îmbină, de fapt, 3 strategii: de marketing, de branding și de vânzări. Așadar, o singură strategie nu e suficientă, ci ai nevoie de o îmbinare a celor 3.

Instagram, Facebook sau website-ul tău? Ce-ar fi să le combini?

Un ecosistem presupune legături strânse între „piesele” sale, iar când vorbim despre un ecosistem online, ne referim la social media. Pentru a construi un ecosistem online solid, trebuie să ții activă legătura dintre Instagram, Facebook și website-ul tău.

Instagram este una dintre cele mai folosite platforme la nivel mondial, care a suferit modificări semnificative de-a lungul anilor, mai ales asupra algoritmului. Instagram a început să împingă la suprafață content de bună calitate, devenind un instrument foarte important pentru promovare. De la Instagram, clientul face un „salt” către pagina de Facebook pentru a se asigura că totul este real și că produsele/serviciile pe care le vinzi sunt legit. Aici este șansa ta să ieși în evidență cu ceva nou, ceva care te scoate din mainstream. Și după Facebook, care este următorul pas pe care îl face consumatorul? Intră pe site-ul business-ului tău. Site-ul tău trebuie să fie bine pus la punct. De-a lungul anilor am întâlnit clienți cu site-uri făcute de diferite firme sau freelancers, care nu aveau tot ce le trebuie, iar când vinzi produse pe site, trebuie să fii atent nu numai la traficul pe site, dar și la funcționalitatea acestuia. Dacă până la site, ai reușit să convingi clientul în proporție de 70%, dar, odată accesând site-ul, observă că nu poate cumpăra online, chiar dacă așa scrie pe site, îți scade credibilitatea considerabil.

Luăm aceste 3 platforme, Instagram, Facebook și website-ul tău și creăm ecosistemul online. Dacă cineva știe algoritmul din spatele lor, știe automat cum le poate uni. Felul în care omul va deveni cumpărător, în final, nu se face prin primul click pe care îl apasă, ci cel mai important lucru și felul în care se fac cele mai multe vânzări în mediul online, este prin follow-up. Dacă a intrat pe site și nu a cumpărat din prima, nu înseamnă că nu va deveni clientul tău. Ba din contra, trebuie să ții reclama activă ca omul s-o vadă în mod constant, să înțeleagă că acolo este produsul pe care îl dorește. Important este să fie un ecosistem între cele 3 platforme. Dacă nu ai o legătură creată între cele 3 platforme, este foarte posibil, ca potențialul cumpărător să se oprească în una dintre ele și să nu continue mai departe pentru că nu-i oferi încrederea, siguranța și valoarea pe care o caută.

Mai mult, în funcție de specificul business-ului tău, este foarte probabil ca aceste 3 canale să nu fie suficiente și să fie necesar să integrezi, pe lista canalelor de comunicare, și alte platforme precum LinkedIn, Youtube etc. Practic, să mergi acolo unde este publicul tău.

Follow-up făcut pe website pentru ca omul să se ducă spre produsul final. Așa cum am menționat și mai sus, dacă nu îi oferi încredere, siguranță și valori comune clientului, el se va opri înainte de a deveni și cumpărător. Consistența este cheia când vine vorba de follow-up.

De ce? Ei bine, statistic vorbind, doar 2% dintre vânzări se întâmplă după primul contact, între 3 și 5% dintre vânzări se petrec în urma a până la 5 contacte sales person - customer, iar majoritatea vânzărilor au loc după 5 sau mai multe întrevederi. 

Tocmai de aceea, follow-up-ul nu este dezirabil doar, ci OBLIGATORIU.

Reclame SMART făcute din spatele Facebook Ads, care conțin valoare și se pot conecta în mod direct cu consumatorul. Cu cât produsul este mai personal, cu atât reclamele trebuie să fie mai personale. 

Trebuie să ai în vedere, totuși, să îmbini plus-valorea cu un Call to Action suficient de puternic astfel încât să îți determini publicul la acțiune. N-ai vrea să plece să cumpere popcorn când se uită la film și să uite, până la întoarcere, de reclama ta, nu?

Există, de asemenea, o regulă nescrisă căreia trebuie să îi acorzi mult mai multă atenție. Cea mai frecventă greșeală pe care o poți face este să nichezi publicul. Creând un singur public țintă, riști ca produsul tău să nu trezească interesul așteptat. Găsește o audiență mai largă și ajută-te de Facebook Pixel, care te va ajuta să-ți dai seama ce trebuie să faci pentru a vinde produsul/serviciul sau business-ul tău unui public cât mai larg.

Conectează toate platformele între ele. Pentru o prezență online solidă, trebuie să creezi, să-l numim „storyline”. Clientul îți observă prezența pe Instagram, se mută pe Facebook pentru a stabili dacă poate avea încredere în tine, iar, mai apoi, pe site. Conectând toate cele 3 platforme între ele, construiești credibilitate și încredere, iar clientul poate ajunge să se identifice cu valorile brand-ului tău. Dacă construiești un brand online cum trebuie, poți reconstrui orice platformă care este blocată. Dacă te adaptezi la noile reguli, nu se va simți nicio schimbare în cazul în care trebuie să înlocuiești oricare platformă. Ideea e să nu pierzi timp și să iei acțiune cât mai repede!

Fiecare reclamă pe care o faci nu poate fi generalizată. URMĂREȘTE, ADAPTEAZĂ, MODIFICĂ, ÎMBUNĂTĂȚEȘTE. Audiența se schimbă în fiecare moment, iar target-ul tău inițial poate ajunge să nu mai fie interesat de ceea ce vinzi tu. De aceea trebuie să urmărești reclamele tale și să le adaptezi zilnic. În pandemie, deși mulți au crezut că nu au nevoie de un ecosistem online, în timp ce pandemia a început să fie mult mai serioasă, și-au dat seama cât de important este să fii în mediul online și cât de dificil este, mai ales când voiau rezultate instant. Și-au dat seama că este nevoie de îmbunătățire constantă și de a te dezvolta continuu, de a înțelege piața, pentru că ceea ce oamenii găseau ca prioritate înainte de pandemie, în ziua de astăzi, s-ar putea nici măcar sa nu mai fie în top 10.

Dacă nu respecți aceste reguli, mai mult de 98% nu vei avea rezultatele pe care ți le dorești, vânzările pe care ți le dorești, brand-ul pe care ți-l dorești sau audiența pe care ți-o dorești. Pentru ca business-ul tău să meargă bine, acest ecosistem trebuie să fie complet și să funcționeze în totalitate pentru că fiecare piesa din el reprezintă un mijloc de a te duce pe tine mai aproape de ce iți dorești. Nimeni nu intră în mediul online întâmplător. Cine e dispus să investească o sumă de bani în social media, e mai mult ca sigur pregătit să ajungă la noi obiective pe care să le atingă.

Cert este că mediul online vine numai cu avantaje. Suma pe care o investeai, să zicem, în prezența din mediul offline, îți poate aduce rezultate mult mai bune în mediul online, din mai multe motive. Cel mai important motiv este faptul că nu poți măsura impactul pe care l-a avut business-ul tău în mediul offline, comparativ cu cel online, unde poți converti orice click sau share în trafic. Da, este important să ai și prezență în offline, însă trebuie să știi să menții un echilibru între cele două, pentru a avea cele mai bune rezultate pe termen mediu și lung.

Dacă vrei să afli mai multe despre ecosistemul online, Alexandru Ilie îți dă în videoul următor toate informațiile de care ai nevoie. Vezi videoul de mai jos.

 

Autor: Irina Petre, Visionary Copywriter EVOLUTION Media

TOP
Open chat
Ai intrebari?