Rezultate online în 3 pași!
Timp de citire: 4 minuteSalutare, Revoluționarilor! Am revenit cu un nou articol pe blog, așa cum v-am obișnuit, cu informații oferite fără perdea. Scopul acestor articole este acela de a vă educa gândirea despre marketing, pentru că știm cât de mult contează să avem o piață educată, să știți ce aveți de făcut pentru a atrage clienți, pentru că un business fără clienți nu este un business.
Tocmai de aceea, partea de promovare este una dintre cele mai importante părți. Din păcate, în România, deși suntem în 2022, oamenii nu înțeleg importanța promovării. Tocmai de aceea, astăzi v-am pregătit un articol cel puțin interesant, în care vă spunem care sunt cei 3 pași pe care trebuie să-i urmezi atunci când vrei să obții rezultate în ONLINE!
Primul pas: Trebuie să ai un ecosistem!
Nu poți să gândești lucrurile random, să creezi pagini la întâmplare sperând că o să meargă. Dacă faci asta va trebui să îți asumi că rezultatele vor fi și ele tot ca la “Loz în plic”. Rezultatele devin cu adevărat valabile atunci când ai un ecosistem pe care să îl poți întreține, măsura, din care să urmărești date, statistici, analitice. De fapt, durerea cea mai mare a unui business, în partea de marketing este faptul că nu mai transmitem emoții. Noi am încurajat de fiecare dată, pe fiecare membru al echipei noastre, să pună mare preț pe emoții, pentru că așa vor reuși să targeteze mai bine clientul final, cel care este în spatele datelor pe care le analizezi.
Pentru a reuși treaba asta, trebuie ca ecosistemul tău să includă orice înseamnă comunicare organică sau plătită. Costurile pentru a seta corect canalele de comunicare nu sunt tocmai uriașe, fiind de doar câteva mii de euro, însă aici ai totul aliniat, pus cap la cap, ai informațiile tale UNICE, pe care le vei putea trimite mai departe agențiilor.
Pasul al doilea: Trebuie să ai activitate continuă!
Dacă nu ai rezultate pe termen scurt, nu trebuie să-ți faci griji, pentru că în general nu prea există business care să scaleze pe termen scurt. Totuși, nu există business care să nu obțină nici un fel de rezultate în online, fie că este el mic, mijlociu sau mare, toate obțin rezultate în urma promovării online. Important este de asemenea să discuți detaliile astea, toată partea de consultanță, cu cineva în care să ai încredere. Alege pe cineva neutru, care să-ți poată da sfaturi despre cum trebuie să activezi în mediul online, despre ce ar trebui să pentru a putea obține rezultate încadrându-te în costurile pe care le decizi. Este loc pentru toată lumea, toată lumea va obține rezultate dacă nu ai activitate, pentru că nu vei putea ajunge la viitorii clienți, care vor scoate bani din buzunar pentru produsul sau serviciul tău.
Pasul al treilea: Strategia de boost post nu mai funcționează! Schimb-o!
Deși încă sunt multe persoane care folosesc această ustensilă, de boost post, ea nu mai dă rezultate. Complexitatea unui business manager setat corect în Facebook este atât de mare încât aproape că a depășit și ceea ce se întâmpla înainte în Google Ads. Fiecare reclamă pe care o faci tu trebuie să se alinieze perfect pe ceea ce noi numim “customer journey”, adică toți pașii pe care o persoană îi urmează de când îți descoperă business-ul, până ajunge efectiv să devină un client, consumator, care plătește bani pentru produsul tău. Nu trebuie să gândești că “produsul meu, prețul meu”, pentru că nu tu îl plătești, ci trebuie să te orientezi cât de mult se poate către consumatori, către cei care îți vizionează reclamele și deci cei pe care vrei să îi impactezi. Este foarte posibil ca pe pagina ta să ajungă persoane care nu au auzit niciodată de tine, care nu au o intenție formată și pe care trebuie să îi influențezi TRANSPARENT spre a lua o decizie, decizia de a cumpăra de la tine.
Cum poți să faci asta? Păi uite spre exemplu prin testimoniale, prin postări care să arate adevărata față a business-ului tău, a ta.
Dacă nu faci toate lucrurile astea, îți garantăm că nu ai rezultate! Pe unul singur dacă îl sari, nu vei obține ceea ce ți-ai dorit de la promovarea din mediul online. Dar dacă îi urmezi pe toți cei trei, chiar și sigur, făcând research, aflând date concrete, fără prea mulți bani, poți obține rezultate.
Oamenii au înțeles asta the hard way, în 2020, când a început pandemia, când dacă nu existai în online, erai mâncat. Și pe noi ne-au sunat oamenii să ne ceară un site gata în 3 zile, iar noi am refuzat pentru că știam că e imposibil să faci lucrurile să meargă fără un ecosistem activ.
Social media nu mai este o joacă de copii așa cum era acum câțiva ani, de asta din ce în ce mai mulți antreprenori se sperie, pentru nu știu să-și gestioneze corect modul de promovare și gestionare a business-ului în mediu online, unde trebuie să ții cont de muuulte aspecte.
Tocmai de aceea ai nevoie de cineva care să trăiască în mediul ăsta zi de zi, care le înțelege și le aprofundează și astfel vei reuși să-ți mărești șansele de succes, să rămâi în piață cât mai mult timp, să ai o afacere competitivă, pentru că ăsta trebuie să fie scopul tău. Setează-ți în capul tău ideea de a lăsa în urmă ceva, de a impacta pe termen mediu și chiar lung, nu doar de a face lucrurile acum, să fie făcute, să trecem și peste asta.
Sperăm că v-a fost de ajutor acest articol și că veți înțelege importanța pe care o are mediul online în succesul afacerii tale!
Mai mult buget, mai multe rezultate?
Timp de citire: 3 minute
Nu este un secret faptul că rețelele de socializare s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, astfel că modul în care un business își face publicitate în mediul online trebuie adaptat vremurilor actuale. În acest articol, urmează să vorbim despre social media marketing în ziua de astăzi.
Mai mult buget = mai multe rezultate. Mai funcționează această strategie?
Pe vremuri, era un lucru obișnuit să aloci un anumit buget fiecărei reclame, având rezultate imediate și o conversie ridicată. Însă repet, asta se întâmpla în trecut. Acum, acest algoritm a încetat să mai existe, iar acel „bagă, bagă” nu mai funcționează. Dacă investești o sumă mare de bani în reclame pe social media, nu te aștepta ca peste noapte să ai parte de comenzi care să dubleze sau care să tripleze acea sumă de bani. Iar acum poate te întrebi cum s-a produs această schimbare.
Datele despre utilizatori nu mai sunt cele corecte
Exemplu: Cu toții am auzit de marele scandal iOS, din cauza căruia nu ni se mai permite să targetăm persoanele care dețin dispozitive Apple, căci aceștia au opțiunea de a refuza acest lucru. Automat, datele pe care le primești despre potențialii clienți sunt greșite sau insuficiente. Dar asta nu înseamnă că tu, producătorul reclamei, nu poți lua măsuri pentru a primi datele corecte.
Importanța conținutului organic a crescut semnificativ
În trecut, Facebook oferea business-urilor oportunitatea de a crește la același nivel. Dacă pe vremuri, o companie mare băga milioane de euro în această platformă și primea înapoi tot ceea ce-și dorea, ei bine, în ziua de astăzi, dacă nu ai conținut relevant, bugetul imens pe care îl aloci este irelevant. Nu vei avea nici audiența necesară, nici conversiile pe care ți le dorești.
Astfel, necesitatea conținutului organic pe pagină a crescut în mod considerabil. Acest lucru s-a întâmplat deoarece vechiul algoritm aducea beneficii doar business-urilor. Acum, pentru a te bucura în continuare de beneficiile oferite de această platformă, este de datoria ta să oferi conținut organic, original, care să atragă utilizatorii și să-i determine să petreacă cât mai mult timp dând scroll pe aplicație. Această situație reprezintă un win-win și pentru business, dar și pentru Facebook.
Procesul nu se mai întâmplă de pe-o zi pe alta
Aprobările pentru reclame nu mai vin peste noapte, iar campaniile bazate pe mesaje nu mai funcționează. În prezent, trebuie să creezi niște evenimente pe care să le înregistrezi, iar dacă vrei să redirecționezi oamenii către site-ul tău, trebuie să ai un domeniu verificat. În caz contrar, nu ai nicio șansă să faci o campanie corespunzătoare.
Însă hai să vedem și care ar fi câțiva dintre pașii de care trebuie să ții neapărat cont înainte de a porni o reclamă:
Constanța este elementul-cheie
Știm că nu ai răbdare și că îți dorești să se întâmple totul imediat, dar în momentul de față, acest lucru nu mai este posibil. Este vital să dovedești publicului tău că ești un brand autentic, un brand cu adevărat bun, care oferă beneficii. Iar acest lucru necesită timp.
Concurența este din ce în ce mai mare, iar omul din spatele telefonului te va alege pe tine numai în momentul în care vei dovedi că ceea ce oferi tu este diferit pe piață, aducând un plus-valoare!
Calitate, nu cantitate!
Trebuie să înțelegi o dată și pentru totdeauna că acele reduceri constante sau „9,99” nu reprezintă soluția! Pentru că un cumpărător al zilelor noastre are mult mai multe șanse să aleagă un produs de calitate, potrivit nevoilor sale, chiar dacă asta înseamnă să plătească un preț mai mare.
Calitatea contează mai mult decât prețul! Nu pica în capcana reducerilor! Am mai spus-o și o s-o spunem de fiecare dată: Dacă tu intri într-o competiție cu adversarii tăi pe baza prețului, este foarte posibil să pierzi. Cu cât tu lași din preț, cu atât o să lase și ei. Astfel, vei intra într-un cerc vicios și nu vei mai reuși niciodată să-ți vinzi produsul la prețul inițial, deoarece ți-ai obișnuit deja clienții cu reduceri peste reduceri.
Așadar, dacă bagi foarte mulți bani în promovări, dar fără să aduci calitate și plus-valoare în viața unui potențial client, îți vei pierde banii deoarece nu vei face altceva decât să ai reclame care nu merg și rezultate care nu te vor satisface.
Facebook și Instagram nu nunt moarte
Oricine îți spune treaba asta, fie a avut o experiență proastă cu agenția de publicitate, care a făcut fix ceea ce nu trebuie să facă, fie a încercat chiar el însuși și s-a dat bătut după primele zile în care nu a obținut rezultate.
Aceste rețele nu sunt moarte! Doar pentru că s-a schimbat algoritmul, nu înseamnă că nu mai poți face bani folosind social media. Atâta timp cât ești constant și oferi calitate, vei crește atât imaginea brandului tău pe piață, cât și rezultatele pe care urmează să le ai.
Renunță la strategiile vechi de marketing!
Dacă tu continui să repeți greșeala de a urma strategiile din trecut, la final, îți vei pierde în mod inutil atât banii, cât și încrederea în platformele de social media.
Renunță la acel „bagă, bagă”! Alcătuiește-ți o strategie de marketing foarte bine pusă la punct, bazată pe toate aspectele discutate anterior!
Află mai multe și vezi și mai multe exemple concrete de la Ilie Alexandru, co-fondator rEVOLUTION Media, din videoul de mai jos:
Rezultate instant pe Social Media
Timp de citire: 6 minuteDespre rezultatele instante de pe Social Media
Toți așteaptă, vor, își doresc rezultate instante pe social media. Sunt acele rezultate care determină majoritatea afacerilor să înceapă o colaborare cu agenții de media marketing. Haideți să dezbatem puțin acest topic foarte interesant.
În primul rând, transparența între o companie de media marketing cu care colaborează este vitală. Nu doar pentru client sau pentru agenție, ci pentru întreaga branșă, al cărei nume este, în ultimul timp, pătat de promisiuni deșarte. Acestea, în general, nu sunt îndeplinite, pentru că se fac pe baza unui tip de marketing clasic, inexistent în ziua de astăzi. De ce?
Pentru că acum clientul are la dispoziție mai multe informații, este mai inteligent și are un nivel de confort mai ridicat – aceste lucruri îl ajută să ia o decizie finală corectă, mai ales având în vedere faptul că piața decide, și nu voi.
Cazuri concrete de clienți care și-au dorit rezultate instante
Am avut discuții cu niște clienți, chiar recent (nu vom spune un nume, ca de obicei) , iar un lucru care ne-a rămas întipărit în minte a fost: “Mi-a promis că după o lună, clienții vor sta la coadă la ușa mea.”.
Ne-a spus că bugetul lui de marketing și promovare ar fi de 200 de euro. Atunci când l-am întrebat dacă în spatele promisiunilor, ecosistemul este complet, dacă toate se leagă și dacă primea rapoarte lunare despre activitatea sa, ne-a răspuns că nu are nici cea mai mică idee, și că rapoartele erau de fapt scuze pentru care coada despre care i s-a spus nu se formase.
Așadar, aceste rezultate imediate despre care vorbim nu sunt posibile, indiferent de bugetul pe care îl aloci, indiferent de reclamele pe care le faci, de agenția sau freelancerul care te ajută.
Să vă spunem și de ce: pentru că de mai bine de un an, Facebook a creat un algoritm prin care conținutul afișat este selectat, iar numărul de clienți pe care îl atragi nu mai este același.
Gabi numește asta “joc la loto”, pentru că dacă tu ești, spre exemplu, o firmă mare care face burgeri, și ești activă pe social media, și faci o reclamă pe Facebook în care investești 5 milioane de euro, este foarte posibil ori să nu-ți ia banii respectivi, ori să nu îți ofere rezultatele la care te așteptai. Prin urmare, cu acest algoritm, ecosistemul este mult mai echilibrat, iar șaormeria de la colț are mari șanse să concureze cu marea firmă de burgeri. Pentru că șaormeria dezvoltă mult mai mult partea organică, are mai mult engagement, creează mai mult content, giveaway-uri, cu alte cuvinte, un ecosistem mult mai bine pus la punct.
Faptul că Facebook a schimbat acest algoritm nu este o surpriză. Gabi a vorbit destul de des pe pagina noastră despre modul și motivul pentru care s-a produs această schimbare, despre beneficii și dezavantaje. Așadar, dacă vreți mai multe informații, aruncați un ochi și la live-urile lui.
Ideea de bază cu care trebuie să rămâneți și pe care am vrut să o transmit este aceea că rezultatele care apar cât ai bate din palme nu sunt o realitate a zilelor noastre. Ești obligat să faci un content constant, organic și calitativ, iar dacă Facebook consideră că ai trecut testele lui, vei avea și audiența la care ai sperat. Ba chiar mai mult.
De curând ne-a fost confirmată o bănuială pe care o aveam, anume că în momentul în care campania ta atinge saturația, o poți scoate din acest impas targetând publicul corect. Dacă faci treaba asta și nu arunci la întâmplare niște interese care sunt relevante doar pentru tine, nu și pentru publicul tău, campania ta poate avea rezultatul dorit.
Cum poți face totuși ca munca ta să dea roade pe timp scurt/mediu/ lung?
În primul rând, ce înseamnă timp scurt/mediu/lung?
Scurt: 1-2 luni
Mediu: 3-6 luni
Lung: 6 luni – 2 ani
Cel mai important aspect este brandul vostru, în sine. El este cele care atrage încrederea clienților, iar în momentul în care un client vă oferă încrederea, timpul acesta scade. Dacă nu reușiți să o câștigați, automat, necesarul de timp crește.
De exemplu, dacă ești un life coach – un exemplu relevant în zilele noastre – iar tu ai un brand mic, lumea nu te cunoaște, deci automat nu are încredere în ceea ce tu îi poți oferi, datoria ta este să te bazezi pe brandul tău și să încerci să construiești încredere în piață. Asta pentru că așa cum tu faci asta, mai sunt alte 300 de persoane care fac același lucru, care vând aceleași cursuri ca tine, dar care deja au un public țintă, pentru că au creat deja încredere. Cineva care va vedea reclama ta și va considera că are nevoie de un coach va apela tot la o persoană pe care o cunoaște, despre care a auzit sau care i-a fost recomandată.
Dacă ai un produs care necesită o încredere mai mare din partea publicului, poți să uiți despre aceste rezultate instante. Ia-ți afacerea și construiește încrederea în potențialii clienți. Cea mai bună variantă de a dezvolta chestia asta este de a te axa cât mai mult pe partea organică. Postările zilnice, interacțiunea cu publicul, live-urile sunt cheia succesului. Dacă te aștepți ca un bot automat care să spună “Bine ai venit pe pagina mea!” să-ți rezolve problema, ai pierdut din start! Iar acesta este doar un exemplu, pe care l-am întâlnit în piață, dar sunt și altele, precum comentarii și mesaje la care nu răspunzi, hashtag-uri pe care nu le folosești deloc în postări sau nu le folosești corect, și toate celelalte tunuri pe care le avem la dispoziție pentru a face interacțiunea cu publicul nostru cât mai fun, cât mai distractivă. Focusul trebuie să fie pe creșterea în piață.
Cu cât produsul tău este mai scump, mai valoros, mai bun, cu atât viața ta trebuie să fie în numere. Trebuie să treci prin ele pentru a putea atrage cât mai mult atenția cumpărătorilor tăi, a clienților tăi, asupra ta. Ai nevoie de cel puțin 3-6 luni să pui la punct produsul tău, să faci lumea să înțeleagă de ce să dea bani pe produsul tău, în loc să se ducă în magazin să-l ia de acolo, la jumătate de preț. Perioada pandemică pe care încă o traversăm a oferit cumpărătorilor șansa de a sta în fața calculatorului și de a fi doar la un click distanță de produsul pe care și-l dorește. Este un an în care mediul online s-a dezvoltat enorm de mult, în care multe firme precum Amazon și Takeaway au crescut extaordinar de mult și au oferit publicului șansa de a face cumpărături mai inteligent, și de a face o alegere din propriul confort. Dacă înainte trebuia să se deplaseze, să se ducă în 3 magazine până să aleagă ceva ce îi place, să se plângă că îl dor picioarele, în ziua de astăzi stă pe fotoliu, se uită și la meci, și pe internet, la tine și la restul competitorilor tăi care probabil au material mai bun, preț mai bun, calitate mai bună, probabil au culori mai frumoase.
Dacă tu nu ești acolo să-l oprești din a alege unul dintre competitori și de a-l determina să te aleagă pe tine, prin diverse metode (calitate, preț, ofertă, etc.) el se va opri în dreptul celui care îi oferă toate acele lucruri pe care le caută.
Așadar, dacă te ocupi cu produse din zona luxury, produse de care, să spunem, clientul nu ar avea neapărat nevoie, atunci uită de ideea de a obține rezultate instant.
Care sunt cazurile în care poți totuși să speri la o evoluție rapidă?
În cel mai bun caz, pe termen scurt, 1-2 luni, produsul tău poate evolua. Dacă targetezi domnișoare interesate de ședințe de epilare, produse de sprâncene, sau antreprenori mereu pe fugă care vor să-și comande la birou, atunci, în aproximativ două luni, dacă îți pui foarte bine la punct toate paginile, dacă investești în business-ul tău ai șanse.
Nu pică în extrema opusă totuși. Nu-ți imagina că dacă cineva vinde pâine, iar toată lumea mănâncă pâine, reușește să obțină rezultate fără a trece prin pașii prin care Facebook și, de fapt, algoritmul Facebook te obligă să treci. În momentul în care ești constant, în care postezi organic, ai un text care atrage, ai interacțiune pe pagină, răspunzi la comentarii, și ești constant și din punct de vedere al reclamelor plătite și oferi calitate, Facebook îți va “debloca” ușor ușor rezultatele, făcând oamenii să vadă reclama ta și să se îndrepte către tine.
Asta nu înseamnă că dacă investești 50 de lei într-o reclamă la pâine, așa cum am spus, pac! mâine vei avea rezultate instantaneu și toată lumea va vrea pâinea ta. În nici un caz!
Trebuie să îți faci un plan de la bun început, să analizezi bine tipul de produs pe care îl vinzi, dacă necesită o perioadă de câștigare a încrederii mai mare pentru a putea înțelege cum și dacă aduce vreun beneficiu audienței pe care tu o targetezi.
Înainte de a începe o colaborare, înainte de a intra în mediu online, pentru a evita toate conflictele care apar în piață, conflictele cu potențiale clienți care ne spun că au mai încercat treaba asta cu media marketing dar nimeni nu a reușit să livreze ceea ce a promis, ca să putem construi o piață mai frumoasă, mai clean, țineți cont de tot ceea ce am spus până acum.
Piața de desfacere a acestui domeniu în Români este încă la început, avem atât de multe de descoperit și de dezvoltat. Este suficient loc pentru toată lumea, sunt atâtea business-uri frumoase care merită să fie promovate. Nu trebuie să se ajungă la conflicte din astfel de promisiuni aparent banale, dar cu o însemnătate mare pentru client.